Frukost för njurarna

När jag kom in i Ayurvedans värld för snart tio år sedan så kändes det så självklart för mig att välja mat utifrån vem jag är. Alla är vi olika och mår bra av olika mat. Det som är bra mat för en person kan vara rent skadlig mat för en annan person.
Ayurvedan lärde mig hur smakerna påverkar de olika kroppstyperna, Vata, Pitta och Kapha och hur man äta för att förbränna maten optimalt
(mer om detta i ett annat inlägg).

Nu med allvarlig njursvikt (stadium 4), så får jag även tänka på andra saker. Jag har fantastiskt goda redskap i Ayurvedan att ta till men nu behöver jag även ta hänsyn till att mina kalium nivåer håller sig inom gränserna. Kalium behövs för kroppens alla celler och det kan stiga i blodet vid njursvikt. Både för högt och för lågt kalium kan påverka hjärtrytmen.

På en av mina hemsidor www.ayurvedakokbok.se har jag recept på en solskensgröt som jag brukar äta till frukost, just för att den balanserar både Vata och Pitta (som jag behöver).
Saffran sägs dessutom vara bra vid anemi, som är en av följderna av min njursvikt.

Anettes Solskensgröt 

Ingredienser, 1-2 port

Ursprungsreceptet och inom parentes är justeringarna jag gör för att det ska funka vid njursvikt, stadium 4.

  • 1 dl havregryn
  • 4 aprikoser eller katrinplommon (torkad frukt har högt kaliumvärde så ersätt med ett skalat, skivat äpple i stället)
  • 1 msk solrosfrön (pumpafrön har lägre kaliumvärde)
  • 1 msk kokosflingor (använd inte varje dag, kan ge högre kaliumvärde)
  • 1/2 paket saffran
  • 1 gnutta salt (undvik salt vid njursvikt)
  • 2 dl vatten
  • 1 tsk kokosolja (ersätt med ghi, renat smör pga kokosen kan öka kaliumvärdet)
  • 2 msk bär (skalat äpple och päron har lågt kaliumvärde)

Servera med ca 1 dl havremjölk eller rismjölk (till 2 port). Skär ner aprikoserna/katrinplommonen (äpplena) i bitar.

Blanda havregryn, äpplen, pumpafrön, ev. kokosflingor, saffran och vatten i en kastrull.

Koka upp gröten under omrörning ca 3-4 minuter.

Blanda ner ghi och bären.

Lägg upp gröten i en skål.

Häll i ca 1 dl havremjölk eller rismjölk i kastrullen och ljumma på den.

Servera mjölken till gröten.

Låt dig förföras av smakerna och njut av varje tugga. Tugga gröten väl och känn hur den solgula färgen på gröten fyller både kropp och sinne med glädje och solens och Pittas sprakande energi.

Smaklig måltid ♥

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *